Konijn en knaagdieren

Een gevarieerde groep huisdieren zijn de konijnen en knaagdieren. Onderling tussen de dieren is veel verschil, zowel in soort als in uiterlijk en in wat men kan verwachten van het dier.

Konijnen worden steeds vaker als een echt huisdier gehouden en steeds minder in een hok buiten in de tuin. Dit laatste kan natuurlijk prima met een hok van 2 verdiepingen en een ruime ren, maar binnen gaat het ook erg goed. In het bijzijn van de eigenaar kunnen ze heel goed loslopen, bij je op de bank springen en lekker bij je komen zitten (wel even de elektriciteitskabels wegwerken). Konijnen hebben een eigen wil. De meeste konijnen willen liever niet opgepakt worden en zijn daarom voor kleine kinderen niet de eerste keus. Ze houden er wel van om een maatje te hebben.
Een konijn heeft recht op dezelfde zorg als een hond of een kat en wij behandelen deze dieren dan ook serieus.  

Cavia’s en hamsters zijn goed geschikt als huisdier voor kinderen. Met name cavia’s houden ervan om geaaid te worden en kunnen goed opgepakt worden door kinderen. Ze vinden het fijn om met zijn tweeën te zijn.
Hamsters zijn meestal ’s nachts actief, maar kinderen vinden ze vaak erg leuk.

Ook bij deze dieren is preventieve zorg belangrijk. Konijnen worden bijvoorbeeld 1x per jaar gevaccineerd tegen myxomatose en VHD 1 en 2 waarbij ook het gebit en gewicht gecontroleerd wordt. Goede voeding is van groot belang en die verschilt weer per diersoort! Castratie bij rammen en voedsters heeft een positieve invloed op het gedrag en voorkomt bij voedsters het optreden van baarmoederhalskanker. 

Wilt u meer informatie over de aanschaf of het houden van konijnen of knaagdieren? Neem dan eens een kijkje op de site van het licg!

https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren