Röntgengrafie, echografie en bloeddrukmeting

Röntgengrafie maakt gebruik van röntgenstralen die dwars door het lichaam gaan en op de speciale plaat eronder worden opgevangen.
Het ontwikkelapparaat zet de informatie van de plaat om in een digitaal beeld.  De foto’s kunnen wij digitaal doorsturen naar de spreekkamer waar we de uitkomst van de foto’s met u zullen bespreken. Lichaamsdelen die goed te beoordelen zijn op een röntgenfoto zijn het skelet, de borstholte en de buikholte.

Echografie gebruiken we om weke delen in beeld te brengen.
Echografie maakt gebruik van geluidsgolven, waarvan de echo wordt teruggekaatst naar de transducer van het echoapparaat en dit in beeld brengt. Het is een onderzoek dat over het algemeen door het dier niet als vervelend wordt ervaren. U blijft als eigenaar bij dit onderzoek aanwezig zijn. Een echo om de dracht van hond of kat vast te stellen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Bloeddrukmeting wordt voornamelijk uitgevoerd bij de (oudere) kat.
Een aantal ouderdomsaandoeningen bij katten (te snel werkende schildklier en nierfalen) gaan gepaard met een te hoge bloeddruk. Ook bij hartaandoeningen kan een te hoge bloeddruk een rol spelen. Een kat is stressgevoelig en stress kan meteen een hoge bloeddruk veroorzaken. Daarom plannen we de meting op een rustig moment en nemen hier extra de tijd voor.